-
Op deze luchtfoto is geheel rechts de Zandheuvelweg. De eerste afslag is de afrit van de A1 vanuit Amsterdam. De tweede afslag is de Oude Amsterdamse Straatweg. De boerderij in het midden van de foto en de woning geheel links liggen aan de eerste afslag van de Zandheuvelweg aan de zuidkant. De woning staat tegen het park van kasteel Groeneveld. De boerderij is van Steenkamer.
fc2 amsterdamse straatweg78
-
Luchtfoto van het station en omgeving. Een groot deel van het Amaliapark is zichtbaar. Ca. 1925.
fc3
-
Gezicht naar het westen. De Koningslaan vanaf De Naald naar Paleis Soestdijk. Linksboven naast het weiland, de kwekerij. Rechtsonder boerderij De Eult. Fotomap: 241.
fc3
-
Eemdal 1 in aanbouw, 1978.
fc3
-
De onderste bochtige weg is de Noorderstraat. De weg van links naar rechtsboven is de Oosterstraat. De zijweg daarvan naar links is de Sparrenlaan. 1960. Fotomap: 281.
fc3
-
Gezicht naar het zuiden. Van links naar rechts loopt de Eemnesserweg. Rechts de hoek met de Acacialaan, precies het gedeelte dat later verdwenen is met de bouw van het politiebureau en de brandweerkazerne. Het beboomde perceel op die hoek is de Oude Begraafplaats. 1960. Fotomap: 281.
fc3
-
Het noordelijke deel van de wijk Pekingpark. Rechtsboven op de foto huize Peking. Vandaar naar de voorgrond loopt de Torenlaan. 1960. Fotomap: 281.
fc3
-
Luchtfoto van het oosten van Baarn. NB: Tuindorp in aanleg; ca 1995. Fotomap: 300-2.
fc3
-
Het Rode dorp, 1923. Het oostelijke gedeelte van de Breitnerstraat zal pas ruim 10 jaar later gebouwd worden.
fc3
-
Centraal op de foto is de wijk Pekingpark te zien. Duidelijk zichtbaar is de stervormige aanleg van het Baarnse Bos met de Grote Kom. Daarachter de spoorlijn met midden links het stationsgebouw, rechts ervan staat het gebouw van het Buurtspoorstation waarin in 1984 eethuis-café De Generaal zal worden gevestigd. Het vroegere hotel Zeiler en het plantsoen met het oorlogsmonument zijn ook duidelijk herkenbaar. Rechts onderin , net boven de spoorlijn, de Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Helemaal rechtsonder de gebouwen van het Baarnsch Lyceum. Naast het sportveld in het midden van de foto staat het theater Musis Sacrum, gebouwd in 1928 en afgebroken in 1976. Foto 1968. Fotomap: 300-2.
fc3
-
De Oosterstraat (links) met Balistaat en Sparrenlaan vormen het hart van de Oosterhei. Het bedrijvencomplex van Philips Phonografische Industrie aan de Torenlaan (centraal op de foto) zou medio jaren 1990 wijken voor woningbouw. Uiterst links op de hoek van de Javalaan de bebouwing van het Centraal Bureau voor Schimmelcultures. Rechtsboven het voormalig ziekenhuis aan de Torenlaan, in 1972 gesloten. 1964. Fotomap: 300-2.
fc3
-
Onderdeel van de gemeente Baarn is ook Lage Vuursche. Deze winterse opname geeft een goed overzicht van dit in de bossen gelegen stukje Baarn. Vanaf het midden van de foto naar rechts de bebouwing aan de Dorpsstraat en de Eikenlaan.. Midden boven in de bossen kasteel Drakensteyn, het privéverblijf van prinses Beatrix. Toen deze foto werd gemaakt was het kasteel nog in het bezit van de familie Bosch van Drakestein. Links ervoor de hervormde kerk van Lage Vuursche. Uiterst links het in 1780 gebouwde buiten Klein Drakenstein. 1956. Fotomap: 300-2.
fc3
-
De Eemnesserweg en de Molenweg (links) omsluiten het Maarschalksbos. Centraal het speelveld en de heuvel vanwaar het 's winters heerlijk sleetje rijden was. Op die heuvel stond een rustiek, in Zwitserse chaletstijl gebouwd theehuis, de laatste tijd bekend als 'de koepel van lJsendijk'. Op deze plek verrees het ziekenhuis Maarschalksbos, later omgedoopt in Medisch Centrum Molendael. Nog net zichtbaar (linksonder) de Nieuwe Baarnsche School aan de Smutslaan. 1968. Fotomap: 300-2.
fc3
-
Linksboven een klein gedeelte van de Torenlaan met nog net zichtbaar het plantsoen voor Huize Peking. Middenboven, temidden van de bomen staat Huize Canton van de verzekeringsmaatschappij Conservatrix en iets daarvoor de zetel van het Centraal Bureau voor Schimmelcultures. Links loopt de Oosterstraat. Linksonder is het vroegere complex van uitgeversmaatschappij Bosch & Keuning te zien. Rechtsmidden het Cantonspark. Het weidegebied rechtsonder is inmiddels geheel bebouwd. 1949. Fotomap: 300-2.
fc3
-
Gezicht naar het zuidwesten. Baarn was kort na de Tweede Wereldoorlog nog een eigen gasfabriek rijk. Deze in 1878 gestarte voorziening is centraal op deze foto te zien. Op de achtergrond het Maarschalksbos en een gedeelte van de Eemnesserweg. Links de Acacialaan en rechts de Nachtegaallaan met nog net zichtbaar de een paar jaar geleden verdwenen kwekerij Hooyer. Op de voorgrond de Zandvoortweg. De boerderijen die destijds aan de polderkant van de Zandvoortweg stonden, werden ook gesloopt. 1949. Fotomap: 300-2.
fc3
-
De spoorlijn met de Vondellaan (geheel links). De lange door bomen geflankeerde laan is de Torenlaan, diagonaal op de foto. Aan het eind daarvan Huize Peking (rechtsboven). Linksonder is de Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan zichtbaar. In het hart van deze opname het voormalige ziekenhuis, dat plaats heeft gemaakt voor de woningen op de Torenhof. Linksboven de helaas afgebroken schouwburg Musis Sacrum aan de Nicolaas Beetslaan en het sportveld van het Baarnsch Lyceum voordat deze onderwijsinstelling in 1968 verhuisde naar de nieuwbouw aan Torenlaan. 1949. Fotomap: 300-2.
fc3
-
Centraal op deze foto staat de in 1903 gebouwde watertoren aan de Sophialaan. Midden rechts de gereformeerde kerk aan de Oude Utrechtseweg. Later zou het in 1880 gebouwde kerkgebouw de naam Kruiskerk gaan dragen. Enige jaren geleden werd die naam gewijzigd in Paaskerk. Links op de voorgrond het nog onbebouwde terrein ten oosten van de Wittelaan, waar later de Altalaan zal komen. 1949. Fotomap: 300-2.
fc3
-
Het Wilhelminapark. Linksonder de Wilhelminavijver met de Emmalaan. Veel villa's in dit gebied hebben plaats gemaakt voor nieuwbouw. Iets links van het midden villa Parkwijk, later het Zendingscentrum en daarna het hoofdkantoor van de NVOB. In het midden de Molenweg en het Maarschalksbos voordat dit unieke natuurgebied door de omstreden bouw van het ziekenhuis zwaar werd aangetast. De bebouwing van de Nassaulaan, evenwijdig aan de Molenweg, is grotendeels intact gebleven. 1949. Fotomap: 300-2.
fc3
-
De Eemnesserweg, van rechtsonder komend, links midden overgaand in de Van Heemstralaan. Linksboven de Componistenwijk. Rechts daarvan, villa Rusthoek aan de J.F. Kennedylaan, met ervoor het nog steeds bestaande weiland aan de Eemnesserweg. De professorenwijk ten noorden van de Zandvoortweg is in aanbouw. De Sonneveltflats staan er nog niet. 1968. Fotomap: 300-2.
fc3
-
In het midden onder is de Nicolaaskerk met ervoor de Aloysiusschool te zien. Links ervan de splitsing Kerkstraat- Dalweg / Zandvoortweg met Huize Veltheim. Rechts op deze foto het zogenaamde Rode Dorp, toen nog een in de polder uitgebouwde wijk. De naam dankt dit deel van Baarn aan de rode daken van de huizen en het feit dat er veel socialisten woonden, een bevolkingsgroep die in het deftige Baarn lange tijd uit de toon viel. Aan de d'Aulnis de Bourouilllaan staat het langgerekte gebouw van de dameskostschool Middenbosch. Het gebouw is dan al vanaf 1926 in gebruik door De Ruyter. 1949. Fotomap: 300-2.
fc3
-
Luchtfoto Baarn midden 1999. Gezien richting het noorden. Midden op foto van links naar rechts de spoorlijn tussen de bomen. Middenvoor de tennisbanen van Phonosmash. Rechts daarvan Het Badhotel. Ook ziekenhuis zichtbaar iets links boven het midden. Op achtergrond polder Eemland met linksboven de Wakkerendijk Eemnes. Rechtsboven het Rode dorp.
fc4
-
Luchtfoto Baarn midden 1999. Gezien richting het noorden. De grote kom in het Baarnse Bos. Links Lt. Gen. van Heutszlaan. Spoorlijn loopt in het midden van links naar rechts, met links station. Boven loopt de Eem van rechts naar links en eindigt in het Eemmeer.
fc4
-
Luchtfoto Baarn midden 1999. Gezien richting het noorden. Rechts de Eem , welke uitkomt bij Jachthaven 't Raboes in het Eemmeer. Midden op de foto van links naar rechts de rijksweg A1. Precies in het midden tegen de Eem ligt Tuindorp ook wel Ikeadorp of Legodorp genoemd. Links in het midden tegen de A1 aan Industrieterrein De Drie Eiken.
fc4
-
Luchtfoto Baarn Augustus 1992. Gezien richting het zuidwesten. Van middenonder naar rechtsboven de Drakenburgerweg met de 4 Schaepmanlaan flats. Bovenaan links van het midden Bomenkweker Kuyer. Rechts midden Volkstuinencvomplex net boven de hockeyvelden. Bovenin rechts net naast het midden Verzorgingshuis Santvoorde, met rechts daar weer van Sportcentrum De Trits.
fc4
-
Luchtfoto Baarn Augustus 1992. Gezien richting zuidwesten. Linksonder Verzorgingshuis Santvoorde met rechts daarvan, langs de vleugel, Sportcentrum De Trits. Rechts loopt de Drakenburgerer langs de Sonneveltflats en eindigt op de Amsterdamsestraatweg. Links van de Sonneveltflats de Professorenbuurt. Middenboven Landgoed Groeneveld. In het midden de kassen van Tuincentrum resp. kwekerij Hooyer aan de Zandvoortweg.
fc4
-
Luchtfoto Baarn Augustus 1992. Gezien richting het zuiden. Middenonder Sonneveltflat met daarboven de Professorenbuurt. In het midden de kassen van Tuincentrum resp. kwekerij Hooyer aan de Zandvoortweg. Boven rechts net naast het midden ziekenhuis Maartschalkbos. Villa rechts in het midden is de Blinkert met daar rechts onder de Caspard de Colignyschool aan de Prof. Meijerslaan.
fc4
-
Luchtfoto Baarn Augustus 1992. Gezien richting Oosten. Middenonder de Componistenbuurt met daar boven de Professorenbuurt met links daarvan de Sonneveltflats. Daar tussenin nog "Aegonbosje" Midden links de Montinischool aan de Drakenburgerweg. Uiterst linksboven de A1. Weiland rechts van het midden is De Rusthoekweide.
fc4
-
Luchtfoto Baarn Augustus 1992. Gezien richting noordwesten. Boven de A1. Linksboven de Componistenwijk met rechts daarvan "Ageonbosje" en daar weer rechts van de Professorenbuurt. In het midden de kassen van Tuincentrum resp. kwekerij Hooyer aan de Zandvoortweg. Middenonder Politiebureau en brandweerkazerne bij rotonde Eemnesserweg resp. Plataanlaan. Uiterst linksboven industrieterrein De Noordschil.
fc4